پروپیلن گلایکول

پروپیلن گلیکول افزودنی خوراکی صنعتی است که به همان گروهی متعلق است که الکل قرار دارد.

بی رنگ، بی بو و غلظتی شبیه شربت دارد، کمی غلیظ تر از آب است، عملا هیچ طعمی ندارد. به علاوه، برخی ماده ها را خیلی بهتر از آب حل می کند و خاصیت حفظ رطوبت

مواد را دارا می باشد ( از خشک شدن و ترک خوردن موادی که دارای این ماده باشند، جلوگیری می کند). این خاصیت باعث شد تا پروپیلن گلیکول به یک افزودنی پرکاربرد تبدیل

شود، پس در بسیاری از غذاها و نوشیدنی های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

موادی که بسیار شبیه به پروپیلن گلیکول می باشند

پروپاندیول

دی هیدروکسی پروپان

متیل اتیل گلیکول

تری متیل گلیکول

گاهی پروپیلن گلیکول، با اتیلن گلیکول اشتباه گرفته می شود، از آنجایی که هردو در ساخت ضدیخ ها مورد اتفاده قرار می گیرند و نقطه ذوب پایینی دارند، ولی حقیقت این است که این دو یکی نیستند.

اتیلن گلیکول برای انسانها بسیار سمی و خطرناک است و در محصولات غذایی مورد استفاده قرار نمی گیرد.

پروپیلن گلیکول چیست؟

پروپیلن گلیکول یا مونو پروپیلن گلیکول با فرمول شیمیایی CH3CH(OH)CH2OH حاوی دو گروه الکلی می باشد که با عنوان دیول تقسیم بندی می شوند. پروپیلن گلیکول به عنوان یک ماده غیر تحریک کننده و قابلیت امتزاج پذیری بالا با طیف وسیعی از حلال ها همچون آب، استون و کلروفرم شناخته می شود.

این ترکیب اغلب در صنایع مختلفی همچون سنتز پلیمرها، به عنوان افزودنی غذایی با کد E1520 و در صنایع آرایشی و بهداشتی با کد E490 کاربرد دارد. هایپر صنعت فامکو به عنوان بزرگترین تامین کننده مواد شیمیایی در ایران محصول پروپیلن گلیکول تولید شده با برندهای معروفی همچون پروپیلن گلیکول اسکای (SKY) کره را خدمت مشتریان گرامی خود عرضه می کند. جهت دریافت اطلاعات بیشتر همچون آنالیز و قیمت خرید و فروش پروپیلن گلیکول با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.

نام محصول: مونو پروپیلن گلیکول (Propylene Glycol Mono)

فرمول شیمیایی: C3H8O2

شکل ظاهری: مایع چسبناک بی رنگ

بسته بندی: بشکه ای 215 کیلوگرمی

 مشخصات فنی

فروش پروپیلن گلیکول

این ترکیب را با نام های دیگری از جمله PG، مونو پروپیلن گلیکول، 1,2 دی هیدروکسی پروپان، 1,2 پروپاندیول، MPG، متیل اتیل گلیکول و متیل اتیلن گلیکول نیز می شناسند. ذکر این نکته ضروری است که گاها این ترکیب را (آلفا) α-پروپیلن گلیکول می نامند تا از ایزومر پروپان-1,3دیول که با نام (بتا) β-پروپیلن گلیکول شناخته می شود متمایز شود. پروپیلن گلیکول در پروپیلن گلیکول آلژینات نیز وجود دارد که با کد E405 شناخته می شود.

انواع پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول در دو گرید به شرح زیر تولید می شود:

  1. پروپیلن گلیکول گرید صنعتی: این نوع بیشتر برای مصارف صنعتی کاربرد داشته و از خلوص بسیار بالایی تا مقدار 99.95 درصد برخوردار است.
  2. پروپیلن گلیکول گرید تجاری: این نوع نسبت به پروپیلن گلیکول گرید صنعتی درجه خلوص کمتری داشته و به عنوان محصول ایمن تر، اغلب برای مصارف غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول تشکیل شده از عناصر کربن، اکسیژن و هیدروژن می باشد. شکل ظاهری این ترکیب به صورت یک مایع چسبناک بی رنگ و بدون بو اما با طعم کمی شیرین می باشد. پروپیلن گلیکول به عنوان یک مایع غیر فرار و غیر سمی در صنایع مختلفی کاربرد دارد.

مشخصات پروپیلن گیلکول
نام تجاری مونو پروپیلن گلیکول
درصد خلوص 99.95 درصد
فرمول شیمیایی C3H8O2
جرم مولکولی 76.095 گرم بر مول
شکل ظاهری مایع بی رنگ و بدون بو
دانسیته 1.036 گرم بر سانتی متر مکعب
نقطه انجماد 59- درجه سانتی گراد
نقطه جوش 188.2 درجه سانتی گراد
حلالیت محلول در آب، اتانول، دی اتیل اتر، استون، کلروفرم
ویسکوزیته 0.042 پاسکال ثانیه

 

ساختار شیمیایی پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول از انواع حلال صنعتی است که به صورت یک مولکول کایرال موجود می باشد، به این معنی که یک اتم کربن حداقل با چهار اتم یا گروه مختلف اتصال ایجاد کند. در مفهومی دیگر مولکول کایرال به مواردی نسبت داده می شود که با تصویر آینه ای خود منطبق نباشند. قابل توجه است که بدانید مخلوط راسمیک تشکیل شده از مولکول های کایرال بوده و در فرآیندهای تجاری بسیاری از این ترکیب استفاده می شود.

روش تولید پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول به دو صورت صنعتی و آزمایشگاهی می تواند سنتز شود که به شرح زیر می باشد:

سنتز صنعتی پروپیلن گلیکول: در این روش عمدتا از هیدرولیز پروپیلن اکسید استفاده می شود. به این صورت که یا در دمای بالا (200 تا 220 درجه سانتی گراد) بدون حضور کاتالیزور و یا در حضور ترکیبات کاتالیستی همچون رزین های تعویض یونی یا اسید سولفوریک در دمای 150 تا 180 درجه سانتی گراد سنتز می شود. شایان ذکر است در صورت تصفیه بیشتر محصول نهایی خلوص بیشتری را خواهد داشت. واکنش این فرآیند به شرح زیر می باشد:

C3H6O + H2O → C3H6(OH)2

همچنین می توان از گلیسرول به عنوان محصول جانبی سنتز بیودیزل، به منظور تهیه پروپیلن گلیکول استفاده کرد.

سنتز پروپیلن گلیکول به روش آزمایشگاهی: s-پروپاندیول را از طریق روش های تخمیر تهیه می کنند. اسید لاکتیک و لاکتالدهید دو ماده شیمیایی هستند که به عنوان واسطه در این واکنش استفاده می شوند.

 

کاربرد پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول به عنوان یک ترکیب کاربردی در صنایع گسترده ای استفاده می شود که عبارتند از:

  • به عنوان نگهدارنده در صنایع غذایی همچون نوشیدنی های بر پایه قهوه، شیرین کننده های مایع، بستنی و محصولات لبنی
  • همچنین به عنوان تقویت کننده خمیر، امولسیفایر، آنتی اکسیدان، آنتی کیک یا ضد چسبندگی و نگهدارنده رطوبت در محصولات غذایی کاربرد دارد.
  • در محصولات بهداشتی همچون محصولات ضدعفونی کننده دست بر پایه الکل، به عنوان مرطوب کننده دست و جلوگیری از خشک شدن پوست کاربرد دارد.
  • در صنایع آرایشی به منظور تولید محصولاتی نظیر کرم های آبرسان یا مرطوب کننده ها، لوسیون ها و غیره
  • به منظور تولید پلی اورتان ها
  • صنعت پلاستیک سازی
  • صنعت رنگسازی در رنگ های اکریلیک مبتنی بر آب به منظور افزایش زمان خشک شدن سطح
  • در صنعت داروسازی به جهت استفاده به عنوان حلال و حامل برای داروهایی که در آب نامحلول هستند مثل قرص بنزودیازپین
  • برای سنتز اشک مصنوعی
  • در صنعت هواپیماسازی به عنوان ماده یخ زدا و به منظور کاهش نقطه انجماد آب
  • دامپزشکی به صورت داروی خوراکی به منظور درمان حیوانات همچون بیماری کتوز در گاو
  • در صنعت فیلم سازی به منظور ایجاد دود مصنوعی و مه در جلوه های ویژه از طریق تبخیر پروپیلن گلیکول و آب در دستگاه دودساز
  • صنعت عکاسی
  • به عنوان ماده اولیه جهت تولید رزین های پلی استر اشباع نشده
  • در صنعت شوینده ها و پاک کننده ها به عنوان یک عامل مرطوب کننده، نرم کننده و نگهدارنده همچون شامپوها
  • در ترکیب سیگارهای الکترونیکی
  • جایگزین اتیلن گلیکول در محلول های ضد یخ خودرو به عنوان یک ترکیب غیر سمی و سازگار با محیط زیست
  • به عنوان ماده فعال کننده سطح یا سورفکتانت
  • در ترکیب دئودورانت ها و ضد تعریق ها

 

مزایای پروپلین گلیکول

محلول پروپیلن گلیکول از مواد شیمیایی محسوب می شود که دارای مزایای بسیاری از جمله موارد زیر است:

  • مورد تایید سازمان غذا و دارو ایالات متحده
  • غیر حساسیت زا و غیر سرطان زا
  • ماده سازگار با محیط زیست
  • قابلیت بالا در حفظ یا جذب رطوبت
  • غیر سمی و غیر خورنده
  • خاصیت انحلال پذیری بالا

 

MSDS پروپیلن گلیکول

  • پروپیلن گلیکول در صورت استفاده در مقادیر متوسط، به عنوان یک ماده غیر خطرزا در صنایع مختلف کاربرد دارد. این ماده به عنوان یک ترکیب غیر سمی برای مصارف خوراکی از طرف سازمان غذا و دارو آمریکا تایید شده است. پروپیلن گلیکول در بدن انسان به اسید پیروویک، اسید استیک و اسید لاکتیک متابولیزه می شود و تولید انرژی می کند.
  • البته قابل ذکر است که مصرف دوزهای زیاد این ترکیب منجر به مشکلاتی از جمله آسیب به کبد و کلیه ها، تشنج، مشکلات قلبی و عروقی خواهد شد.
  • لازم به ذکر است که پروپیلن گلیکول خطرات قابل توجهی را برای پوست وچشم ها ایجاد نمی کند. همچنین اشتنشاق این ترکیب همان طور که گفته شد، برای مثال برای تولیدات نمایشی نیز غیر خطرزا می باشد.
  • پروپیلن گلیکول را به دور از ترکیباتی همچون اسیدها، مواد قلیایی و دیگر مواد ناسازگار همچون اکسید کننده ها نگهداری کنید.
  • این ترکیبات قابلیت اشتعال و اکسید شوندگی بالایی دارند، بنابراین آنها را باید در محیط خشک، خنک، دارای تهویه مطبوع، به دور از نور مستقیم خورشید و در ظروفی با درب کاملا بسته نگهداری کنید.

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “پروپیلن گلایکول”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “پروپیلن گلایکول”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *