پلی سوربات

پلی سوربات چیست؟

پلی سوربات یک ترکیب شیمیایی است که با نام توئین نیز شناخته می شود.

پلی سوربات ها یک امولسیفایر و افزودنی غذایی هستند که از واکنش اسید چرب سوربیتان با اکسید اتیلن به دست می آیند. این نام شامل طیف وسیعی از پلی سوربات ها مانند ۲۰، ۶۰ و ۸۰ می شود.

آنها در محصولات پخته شده و دسرهای منجمد برای کمک به موارد زیر استفاده می شوند:

  • باعث طولانی شدن عمر مفید مواد غذایی می شود.
  • موجب بهبود رنگ
  • افزایش حجم

پلی سوربات چیست؟

پلی سوربات یک ترکیب شیمیایی است که با نام توئین نیز شناخته می شود.

پلی سوربات ها یک امولسیفایر و افزودنی غذایی هستند که از واکنش اسید چرب سوربیتان با اکسید اتیلن به دست می آیند. این نام شامل طیف وسیعی از پلی سوربات ها مانند ۲۰، ۶۰ و ۸۰ می شود.

آنها در محصولات پخته شده و دسرهای منجمد برای کمک به موارد زیر استفاده می شوند:

  • باعث طولانی شدن عمر مفید مواد غذایی می شود.
  • موجب بهبود رنگ
  • افزایش حجم

انواع پلی سوربات

  • Polysorbate 20 (پلی اکسی اتیلن (۲۰) سوربیتان مونولورات)
  • Polysorbate 40 (پلی اکسی اتیلن (20) سوربیتان مونوپالمیتات)
  • Polysorbate 60 (پلی اکسی اتیلن (۲۰) سوربیتان مونو استئارات)
  • Polysorbate 80 (پلی اکسی اتیلن (۲۰) سوربیتان مونولئات)

پلی سوربات ها، به ویژه پلی سوربات 20 (PS20) و توئین 80 (PS80)، پرمصرف ترین سورفاکتانت ها در فرمولاسیون های بیودارویی برای جلوگیری از دناتوره شدن پروتئین ها، تجمع، جذب سطحی و فرمولاسیون لخته در طول ذوب هستند.

پلی سورباتها، به عنوان یک تثبیت کننده پروتئین، مخلوط های شیمیایی متنوعی هستند و ممکن است از طریق مسیرهای اکسیداسیون و هیدرولیز تجزیه شوند، که مسیر هیدرولیز یا به صورت شیمیایی القا می شود یا به صورت آنزیمی کاتالیز می شود.

از آنجایی که تخریب پلی سوربات ممکن است به طور ناخواسته بر کیفیت، کارایی، ایمنی و پایداری فرمول پروتئین تاثیر بگذارد، بررسی دقیق مقامات بهداشتی در مورد استراتژی های کنترل پلی سوربات برای اطمینان از ثابت ماندن محتوای این ماده در طول عمر مفید محصولات دارویی وجود دارد.

خرید پلی سوربات از شیمی رو

برای خرید اینترنتی پلی سوربات آزمایشگاهی همین حالا می توانید ثبت سفارش خود را انجام دهید و در کوتاه ترین زمان ممکن محصول مورد نیاز خود را دریافت کنید.

کاربرد پلی سوربات ۸۰ (توئین ۸۰)

این ماده شیمیایی علاوه بر اینکه در  ساخت لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می گیرد، در تهیه طیف وسیعی از محصولات در صنایع دارویی ، نساجی ،  فلزکاری و غذایی  نیز مورد استفاده قرار گیرد.

سازمان غذا و داروی ایالات متحده توئین ۸۰ را به عنوان افزودنی مستقیم مواد غذایی به عنوان مواد کمکی تأیید کرده است.

از این ترکیب پرمصرف ، در تولید بسیاری از محصولات نیز استفاده می شود. در زیر به بخشی از این محصولات اشاره شده است:

  • داروها
  • کرم ها
  • شامپوها
  • لوازم آرایشی
  • واکسن ها
  • آدامس ها
  • ویتامین ها
  • ژلاتین ها
  • بستنی ها
  • چاشنی ها
  • مکمل ها
  • حلالیت توئین ۸۰ به آن اجازه می دهد تا به حل شدن موادی که در شرایط عادی جامد باقی می مانند کمک کند.
  • در غذاهایی مانند بستنی، پلی سوربات ۸۰ تا غلظت ۰.۵% اضافه می‌شود تا بستنی نرم‌تر شود و همچنین مقاومت آن در برابر ذوب شدن افزایش می‌ یابد.
  • ویتامین ها، قرص ها و مکمل ها نیز به دلیل ماهیت نگهدارنده، حاوی توئین ۸۰ هستند.
  • توئین ۸۰ به عنوان یک سورفکتانت غیر یونی در صابون ها و لوازم آرایشی (از جمله قطره های چشمی) یا به عنوان حل کننده در دهان شویه ها استفاده می شود.

کاربرد پلی سوربات ۶۰

هدف کلی آن در لوازم آرایشی مخلوط کردن آب و روغن با یکدیگر است. یک ماده چند ترکیبی مصنوعی است که می تواند به عنوان سورفکتانت، امولسیفایر، حل کننده، تثبیت کننده در مواد غذایی، لوازم آرایشی و محصولات مراقبت شخصی استفاده شود. برخی از کاربردهای آن به شرح زیر است:

  • با کاهش کشش سطحی روی پوست هنگام استفاده در شامپوها و شوینده های بدن، به شستشوی کثیفی های بدن کمک می کند.
  • توئین ۶۰ روغن‌ها، عطرها و رنگ‌ها را به طور مساوی در آب برای لوسیون‌ها، کرم‌ها، محصولات مو و مراقبت از پوست و محصولات آرایشی پخش می‌کند.
  • این ماده به ترکیبات مبتنی بر آب و روغن کمک می کند تا به راحتی ترکیب شوند و از جدا شدن آنها در غذا جلوگیری کند.

توئین ۶۰ و ۸۰ بیشتر در مواد غذایی از دسته پلی سورباتها استفاده می شود، اما توئین ۸۰ بیشتر از ۶۰ در مواد غذایی استفاده می شود.

توئین ۶۰ و ۸۰ بیشترین کاربرد را در تولید مواد غذایی نانوایی دارند. آنها به افزایش عمر مفید، بهبود قدرت و افزایش حجم محصولات پخته شده و دسرهای منجمد کمک می کنند.

Polysorbate 60 برای مصرف بی خطر است و توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) و سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA) و همچنین کمیته مشترک FAO/WHO در مورد افزودنی های غذایی (JECFA) به عنوان یک ماده ایمن تایید شده است.

مزایا و فواید پلی سوربات 80

–  KEPS 80 می تواند به عنوان امولسیفایر، به صورت مخلوط با امولسیفایر های مختلف، گسترده متنوعی از امولسیون های آب در روغن و روغن در آب را ایجاد کند.

– وقتی این ماده به تنهایی به کار می رود، یک حل کننده فوق العاده برای روغن های اسانس، عامل مرطوب کننده، اصلاح کننده ویسکوزیته، مخلوط کننده و همگن کننده (disperser) می باشد.

– پلی سوربات 80 در مواد غذایی، محصولات دارویی و آرایشی- بهداشتی و صنایع دیگر به کار می رود.

-KEPS 80 مناسب برای استفاده به عنوان حل کننده، امولسیفایر، پایدارکننده سوسپانسیون ها و بهبود کننده نفوذ در پوست (skin penetration enhancer) است.

– پایداری در بازه وسیع pH

-مناسب برای خوراکی های جامد، نیمه جامد و مایع مانند سافت ژل ها

کاربردهای پلی سوربات 80:

پلی سوربات 80 سورفکتانتی با کاربردهای بسیار گسترده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی- بهداشتی می باشد. علاوه بر این موارد، به عنوان امولسیفایر برای محیط کشت (culture medium) به منظور کاهش کشش سطحی محیط کشت استفاده می شود که سبب بهبود رشد سلول ها می شود. KEPS 80 به طور گسترده در تولیدات صنعتی، مثلا به عنوان عامل مرطوب کننده و همگن کننده در تهیه فیلم های عکاسی و عامل کف کننده و پایدار کننده در پلاستیک های کف کننده پلی اورتان (foaming agent for polyurethane foaming plastic) کاربرد دارد.
این ماده برای محصولاتی که به صورت گرم فرآوری نشده اند و در عین حال نیاز به امولسیفایر و حل کننده دارند، مانند اسپری های خوشبو کننده اتاق، اسپری های پارچه، و اسپری های معطر (room sprays, linen sprays, fragrance splashes) استفاده می شود. هم چنین KEPS 80 یک گزینه بسیار مناسب برای بهبود عملکرد شوینده های بدون آب و روغنی می باشد.
پلی سوربات 80 یک گزینه فوق العاده برای از بین بردن سفتی ناشی از اضافه کردن بیش از حد تغلیظ کننده و هم چنین برای پایدار کردن امولسیون های ناپایدار که از هم تفکیک می شوند، است.

1-صنایع دارویی

یکی از مهم ترین موارد کاربرد KEPS 80 در محصولات دارویی به عنوان افزودنی به منظور ایجاد پایداری در امولسیون ها و سوسپانسیون های دارویی است. پلی سوربات 80 به عنوان افزودنی می تواند نقش امولسیفایر، عامل حل کننده و پایدار کننده سوسپانسیون در فرمولاسیون های متنوع دارویی داشته باشد. از نظر سازمان غذا و دارو آمریکا و اروپا مصرف خوراکی پلی سوربات 80 بدون مشکل و ایمن است.
پلی سوربات به عنوان امولسیفایر و پایدار کننده در واکسن های متفاوت و به عنوان روان کننده در قطره های چشمی کاربرد دارد.
به عنوان حل کننده، نگهدارنده ضد باکتری و ضدعفونی کننده استفاده می شود. پلی سوربات ها به عنوان محافظ بیولوژیکی محصولات دارویی در برابر تفکیک، تجمیع و رسوب پروتئین ها، در حین جابجایی و نگهداری، استفاده می شود. این ترکیب از فشار و آسیب به مولکول های پروتئین، در هنگام جابجایی و حمل و نقل جلوگیری می کند. پلی سوربات 80 یکی از سورفکتانت های مرسوم است که در فرمولاسیون محصولات دارویی بر مبنای پروتئین استفاده می شود.
پلی سوربات 80 یکی از اجزای اصلی فرمولاسیون های پروتینی است. پلی سوربات 80 هم چنین بر پایداری فرمولاسیون در برابر نور تاثیر می گذارد. قرار گرفتن پلی سوربات 80 در معرض نور باعث تولید پراکسید می شود، این تغییر ممکن است باعث تبدیل آمینو اسید باقی مانده به پروتئین شود.

2-صنایع غذایی

پلی سوربات 80 به طور گسترده در صنایع غذایی به عنوان امولسیفایر، به صورت تکی یا مخلوط با استرهای سوربیتان کاربرد دارد. این محصول به عنوان امولسیفایر و حل کننده در بسیاری از مواد غذایی مانند نان، کیک، سس سالاد و شکلات استفاده می شود.
پلی سوربات 80 معمولا در مواد غذایی مانند بستنی، فِرنی یخ زده، شربت شیر یخی (ice milk sherbet) ، خمیر تاپینگ و دیگر دسرهای یخ زده استفاده می شود. مقدار پلی سوربات 80 در محصول نهایی نباید بیشتر از 1/0% باشد. پلی سوربات 80 به عنوان ضد کف (defoamer) در پنیر و مخمر، حل کننده، همگن کننده در ترشی (حداکثر مقدار مصرف 500ppm) و به منظور حل کردن و همگن کردن مخلوط ویتامین ها و مواد معدنی کاربرد دارد. پلی سوربات 80 به طور مرسوم برای همگن کردن روغن شوید در سبزیجات کنسرو شده استفاده می شود.
KEPS 80 در محصولات غذایی مانند خامه های تاپینگ، سس سالاد، کیک ها، روغن های گیاهی، جایگزین های محصولات لبنی و سس های شکلات کاربرد دارد. پلی سوربات 80 غذایی، کمک می کند تا ترکیبات بر مبنای آب و چربی بتوانند با هم به راحتی مخلوط شوند.
پلی سوربات 80 در دسرهای یخ زده و بستنی :پلی سوربات 80 به طور عمده در بستنی و دیگر دسرهای منجمد به اندازه 5/0% استفاده می شود تا نرمی محصول را افزایش و جابجایی محصول را در دستگاه های اتوماتیک آسان تر کند.
پلی سوربات 80 تحمل بستنی در برابر آب شدن را افزایش می دهد. این کار توسط پلی سوربات 80 با جلوگیری از تشکیل پوشش پروتئین شیر بر روی چربی آن انجام می شود. این پدیده سبب می شود تا یک زنجیره مانند تور تشکیل شود. این شبکه باعث می شود تا هوا درون شبکه حبس شود و در کل خواص زیر را به بستنی می دهد:
– ایجاد یک بافت خامه ای در بستنی
– نگه داشتن بسیار خوب چربی و آب در کنار هم
– تشکیل کریستال های یخی
– ایجاد مقاومت در بستنی برابر ذوب شدن
پلی سوربات 80 در سس کره(butter sauce): پلی سوربات 80 سسی خامه ای تولید می کند که می تواند آب و کره را به صورت مخلوط حفظ کند. نمک، طعم ها و رنگ ها و سایر ترکیبات در این سس به طور یکنواخت پخش می شود.
پلی سوربات 80 در مکمل های ویتامینی: این ماده به عنوان حل کننده و همگن کننده برای تهیه ویتامین های قابل انحلال در چربی و ویتامین های معدنی استفاده می شود.

3-صنایع آرایشی- بهداشتی

KEPS 80 می تواند به عنوان سورفکتانت مصرف غیرخوراکی داشته باشد؛ مثلا در صابون، محصولات آرایشی- بهداشتی و حتی به عنوان حل کننده در دهان شویه ها. پلی سوربات ها در محصولات متنوعی مانند خوشبو کننده (freshener) صورت، محصولات مراقبت از پوست، محصولات شوینده پوست، کرم پودرها، شامپوها و پودرهای معطر کاربرد دارد.

پلی سوربات 80 کمک می کند تا ترکیبی که در حالت عادی در یک حلال حل نمی شود، حل شوند. هم چنین با کاهش کشش سطحی بین اجزا، باعث تشکیل امولسیون می شود. گرید آرایشی- بهداشتی پلی سوربات 80 به عنوان دناتورانت (denaturant)، امولسیون کننده و سورفکتانت در محصولات آرایشی بهداشتی استفاده می شود و باعث می شود که آب و روغن با هم مخلوط شوند و می تواند باعث پخش یکنواخت رنگ، روغن، عطر و دیگر ترکیبات در کرم ها و شامپو ها می شود.

محصولات زیر شامل پلی سوربات 80 هستند:
– bath bomb

– شامپوها

– صابون ها

– روغن بدن (body butter)

 

4-کاربرد در صنایع دیگر

پلی سوربات 80 در تولید منسوجات غیربافتنی (nonwoven)  استفاده می شود. این محصول در تولید قیر و ساختمان سازی (construction) نیز استفاده می شود. در محصولات شوینده کف و پاک کننده ها، پلی سوربات 80 به عنوان شوینده و امولسیون کننده کاربرد دارد.

اثرات جانبی

پلی سوربات 80 مانند هر ماده شیمیایی دیگری می تواند اثرات جانبی مضری داشته باشد که در ادامه در مورد آن بحث شده است:
1- ایجاد اختلال در غشا دور مغز (blood brain barrier disruption)
این غشا در اطراف مغز که رگ های خونی مغز را از سلول ها و دیگر اجزا تفکیک می کند، قرار گرفته است. این غشا با جلوگیری از ورود مواد سمی، پاتوژن ها و اجازه ورود به برخی مواد خاص به مغز، از آن محافظت می کند. یک تحقیق نشان داده است که این غشا با مقدار دُز پلی سوربات 80 بیشتر از 30-3 میلی گرم در کیلوگرم، می تواند آسیب ببیند.
2- وجود اتیلن اکساید و 4،1-دی اکسان
بسیاری از مصرف کنندگان این ماده به دلیل امکان حضور اتیلن اکساید که یک ماده سرطان زاست، ترس دارند. اما در این محصول مقدار اتیلن اکساید کمتر از 2/0 میلی گرم در 1 کیلوگرم می باشد. 4،1- دی اکسان به عنوان ماده ای سرطان زا برای انسان به حساب می آید ولی به علت مقدار بسیار کم آن در ترکیب نهایی، ماده ای سمی حساب نمی شود.
3- بروز برخی علایم آلرژی از جمله:
– واکنش های آنافیلاکتوئید
– درماتیت (بیماری های پوستی)
– کهیر
– واکنش های بیش از حد حساس

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “پلی سوربات”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “پلی سوربات”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *